Kalundborg Sejlklub

Køb af eget udstyr

Kalundborg Sejlklub har alt, hvad du har brug for i starten. Vi kan tilbyde både våddragter, svømmevest og vådsko til alle nye sejlere/surfere. Vi tilbyder også lån af joller og surfbrætter incl. sejl. Men der kommer et tidspunkt, hvor du gerne vil have dit ejet eller noget andet.

Vi vil rigtig gerne hjælpe med vejledning, så du finder det rigtige. Kom endelig og spørg. Som udgangspunkt er der et kæmpe marked med brugt udstyr. Mere om det nedenfor.

Som udgangspunkt: Køb brugt, der er rigtig rigtig meget godt på markedet. Også selvom du har sejlet / surfet i flere år.

Jollesejlads

Alt personligt udstyr, joller, dimser og dutter til brug for jollesejlads købes enten brugt via den Blå Avis eller nyt i bådudstyrsbutikker. Sidstnævnte ligger på nogle havne eller net-butikker, hvor især Århus Sea Shop www.aarhusseashop.dk kan anbefales.

Påklædning

Dragt

Det første, du har brug for selv at investere i, er en jolledragt. Denne er en heldragt, hvor du forbliver tør også, når du falder i vandet. Den kan købes brugt, men du skal være meget opmærksom på, at den ikke har små huller f.eks. i fødder, overgange og at lynlåsen er tæt. Test den derfor inden køb (badekar eller under bruseren). Det er tøjet indenunder, der gør, at du forbliver varm – også om vinteren. Selve dragten er bare en skal. En ny dragt koster ca. 3000 kr.

Støvler

Det næste er et par jollestøvler. De har modsat vådsko til windsurfing en tykkere sål og lynlås, så de kan tages uden på en jolledragts fod. Så længe du vokser hurtigt, kan du købe dem et nummer større. Du skal jo ikke kunne gå i dem, men de må heller ikke være for store og kunne falde af. De kan købes nye for ca. 500 kr. i bådudstyrsbutikker eller brugte for det halve.

Begge dele er noget, du vil investere i efter den første sæson. Våddragter, som klubben kan tilbyde, bliver kolde i efteråret.

Andet

Ud over det er der bare brug for et par jollehandsker, hvis du sejler meget eller det er koldt. Dette kan også bare være cykel-handsker, hvis du har dem i forvejen. En almindelig hue, solbriller med snor og solcreme. Hvis du vil sejle kapsejlads, så har du brug for et start-ur (det bedste er et stort Optimum).

Jolle

Hvis du er i alderen til optimist-sejlads skal du ikke tænke på at købe din egen jolle. Kalundborg Sejlklub råder over rigtig gode optimist-joller også til kapsejlads.

Hvis du er > 15 år eller voksen er optimist-jollen for lille. Fra ca. 13 års alderen er en Zoom 8 jolle mere passende. Sejlklubben har et par Zoom 8 joller til lån.

Efter dette er der mange forskellige jolletyper alt efter temperament. Men tænk også over, om du kunne tænke dig at sejle med og mod andre. Der er tit meget socialt og masser af sejlads i nogen af de store jolleklasser. Dernæst over at de koster meget forskelligt i vedligehold. Joller kan købes brugt i meget forskellig kvalitet. Køb efter pengepung og opgrader evt. senere.

Windsurfing

Alt personligt udstyr, surf-brætter og -sejl, andet surfgrej til brug for windsurfing købes enten brugt via den Blå Avis eller facebook gruppen ”Køb/salg af windsurfudstyr”. Der er rigtig meget godt surfgrej i omløb. Køb det brugt indtil du er blevet meget øvet og kræsen. Nyt købes i Nautic Surf & Ski, som både sælger på nettet eller via butikkerne f.eks. på Blegdamsvej ved Rigshospitalet. http://www.nautic-surfogski.dk/

Påklædning

Dragt

Det første, du har brug for selv at investere i, er en våddragt. Vi har i sejlklubben mange våddragter, men det er rart at have sin egen. Køb en som du kan bruge det meste af året. Denne hedder 5/3, hvilket står for 5 mm på kroppen og 3 mm på arme og ben. Der Kan du finde en med bambus og charcoal er den dejlig varm og holder sig godt lugtfri længere. Den kan købes brugt, men er ikke så dyr ny, hvis du kan finde en på udsalg. Det kan godt lade sig gøre, at finde en lækker en til 1000 kr som ny, hvis du køber den i efteråret. En ny våddragt 5/3 koster ca. 2.500 kr.

Støvler

Det næste er et par surfstøvler. Køb nogen halvtykke f.eks. 4-5 mm. De skal helst ikke have lynlås. Den har det med at gå i stykker. Split-toe er en smagssag. De kan købes nye for ca. 3-500 kr.

Begge dele er noget, du vil investere i efter den første sæson. Våddragter, som klubben kan tilbyde, bliver kolde i efteråret.

Trapez-bælte

Sejlklubben har et par trapezer til låns. Når du først har fået prøvet at have bare lidt kontrol med den på, så surfer du aldrig mere uden. Den gør, at du aflaster dine arme og hænder. I stedet kan du suse hen over vandet uden at armene bliver længere og længere. Du kan i stedet bruge energien på at styre lige der hen, hvor du vil. Kan købes brugt for 3-500 kr. Er du heldig kan du finde en ny på udsalg til 500 kr. Ellers er det normalt 800-1000 kr.

Andet

På kolde dage i forår og efterår er der brug for et par handsker. Det bedste er neopren-luffer med hul i håndfladen. Med dem bliver du ikke træt i underarmene af at holde fast. De koster fra nye ca. 250 kr. Alternativt et par tynde cykel-handsker, hvis du har dem i forvejen. Neoprenhætte til vintersurf, men så er du nået til at være hard-core surfer. Indtil da en almindelig hue, solbriller med snor og solcreme. Hvis du vil sejle kapsejlads, så har du brug for et start-ur (det bedste er et stort Optimum, som kan ofte købes på tilbud i Århus Sea Shop www.aarhusseashop.dk).

Surf-grej

Surf-bræt

Når du skal købe dit første surf-bræt, skal du overveje om du vil starte med at suse hen over vandet eller gå direkte efter kapsejlads.

Suse hen over vandet foregår på et slalom/freeride-bræt på ca. 110-135 liter alt efter din vægt. Jo tungere jo mere volumen. Køb et der ikke er alt for gammelt, dvs. max ca. 10 år. Her kan du få et bræt, der er lettere at vende på i fuld planing.

Kapsejlads foregår på et såkaldt Formula bræt. Det planer meget tidligt, dvs. det kan sejle stærkt selv i meget lidt vind. Selve brættet er meget bræt og kort. Med en meget lang finne. Der sejles også i hård luft på disse brætter – op til ca. 10 m/sek. Da vinden i landet langt de fleste dage er i dette vindspænd, giver denne type bræt de fleste timer på vandet. Derfor kan det være valget, hvis du gerne vil på vandet i let luft på en varm sommerdag og altså op til en 8-10 m/sek. De kræver et større sejl, så derfor er det tungere at håndtere.

Brætter kan købes i mange prisklasser men fint for 1.500-3.000 kr. brugt. Nye for 8.000-15.000 kr.

Sejl & mast m.m.

Sejl er lavet af monofilm, hvilket kan holde til rigtig meget vindpres, men også gå hul i, hvis der sker et uheld. Køb derfor kun brugt indtil, du er blevet øvet og kræsen. Du skal kigge efter formen på sejlet. Det skal være udformet til den form for sejlads, du vil. Et wave-sejlads er skåret højt og kræver meget vind (og dermed egnet til bølge-sejlads) for at du kan komme op og plane. De er meget slidstærke og derfor køber vi dem i klubben til undervisning, hvor det ikke er vigtigt at plane.

Køb en 5.5 m2 som det første sejl, hvis du er til slalom-freeride sejlads eller en 7 m2, hvis du vil prøve formula-sejlads. Brugt ca. 700-1.500 kr.

Masten skal have en længde, så den passer til sejlet. Til ovennævnte to sejl skal du købe en hhv. 440 cm og en 460 cm. Brugt ca. 1000 kr.

Der skal også investeres i en masteforlænger (ca. 500 kr.) og en mastebase (350 kr.).

Vi vil som instruktører rigtig gerne hjælpe med gode råd og kigge efter noget på nettet / facebook for dig. Sig endelig til.

Klik på annoncerne og støt vores sponsorer